Segmentace trhu energetických a sportovních nápojů - Langr, Lukáš (2025)
Diplomová práce se zabývá tématem segmentace trhu energetických a sportovních nápojů v České republice. V rámci tohoto trhu je cílem práce odkrýt vnitřně homogenní a vzájemně heterogenní segmenty, a následně navrhnout marketingová doporučení pro oslovení významných segmentů. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje oblastem spotřebního chování, segmentace trhu a marketingového výzkumu, přičemž všechny tyto oblasti tvoří podklad pro kvalitní zpracování praktické části. V praktické části jsou nejprve charakterizovány trhy energetických a sportovních nápojů. Následuje segmentace trhu pomocí sekundárních dat z výzkumu MML-TGI, která odhaluje celkem pět segmentů v rámci vymezeného trhu. Pro doplnění informací o segmentech je realizován výzkum založený na primárních datech, pomocí kterého jsou objeveny celkem čtyři segmenty. Po propojení poznatků z obou segmentací jsou zaznamenány výsledné profily segmentů, na jejichž základě jsou formulována marketingová doporučení v podobě marketingového mixu, která mají zajistit jejich efektivní oslovení.