Návrat žen do pracovního života po mateřské a rodičovské dovolené - Nováková, Klára (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou návratu žen do zaměstnání po mateřské a rodičovské dovolené. Cílem práce je analyzovat klíčové faktory, které tento proces ovlivňují a navrhnout konkrétní opatření, která by mohla ženám jejich návrat usnadnit. Teoretická část popisuje vývoj postavení žen na trhu práce, překážky spojené s návratem do zaměstnání, rodinnou politiku v České republice a možnosti slaďování pracovního a rodinného života. Metodologická část přibližuje zvolený výzkumný přístup a formuluje hlavní výzkumné otázky práce. V praktické části je realizováno dotazníkové šetření s matkami, které přinášejí reálný pohled na návrat do zaměstnání po mateřské a rodičovské dovolené. Součástí práce je také rozhovor s odbornicí z Ministerstva práce a sociálních věcí, který doplňuje pohled matek o širší souvislosti a pomáhá lépe porozumět celé problematice. Výsledky výzkumu ukazují, že návrat žen do práce je ovlivněn především nedostatkem flexibilních pracovních podmínek, omezenou dostupností institucionální péče o děti a nastavením rodičovské dovolené. Na základě zjištění jsou v závěru práce formulována doporučení pro zaměstnavatele, stát i širší společnost.