Dopad Konsolidačního balíčku z roku 2024 na úpravu dohod konaných mimo pracovní poměr a následnou změnu na trh práce - Kahounová, Martina (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu trhu práce a dohod konaných mimo pracovní poměr v porovnání s ostatními typy pracovních vztahů, a to s ohledem na realizované změny v legislativě platné pro rok 2024. Cílem práce je posoudit, jakým způsobem tyto změny ovlivní preference uzavírání dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti na trhu práce. Práce se zabývá zátěží pro zaměstnavatele a zaměstnance a také na náklady spojené se zaměstnáváním prostřednictvím těchto dohod, odlišnosti v odměňování a poskytování benefitů. V rámci analýzy jsou zohledněny právní a ekonomické důsledky, které z těchto změn vyplývají pro účastníky pracovního trhu. Výsledky praktické části ukazují, že na trhu práce, prostřednictvím chaotických a neucelených legislativních změn, dojde k nesouladu na trhu práce.