Komparácia rodinnej politiky ČR so zameraním na rodičov samoživiteľov s vybranými krajinami za rok 2024 - Pastorák, Marko; Milaniaková, Lucie; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práca nadväzuje na existujúce výskumy zamerané na rodinnú politiku smerujúcu k rodičom samoživiteľom. Predmetom skúmania práce sú nástroje rodinnej politiky so zameraním na rodičov samoživiteľov v roku 2024. Cieľom bakalárskej práce je zhodnotiť vývoj štruktúry rodín s deťmi s akcentom na podiel rodín tvorených rodičmi samoživiteľmi v Českej republike, vo Veľkej Británii a vo Švédsku, skúmať potreby a riziká, ktorým čelí skupina rodičov samoživiteľov, a komparovať uplatňované nástroje rodinnej politiky v uvedených krajinách smerujúce k rodičom samoživiteľom. V práci je konštatované mierne zlepšenie finančných podmienok rodín rodičov samoživiteľov v Českej republike, nakoľko v roku 2024 poklesla u nich miera chudoby v porovnaní s predchádzajúcim obdobím, čo možno pripísať uplatňovaným nástrojom rodinnej politiky reflektujúcim prebiehajúce procesy v hospodárstve. Z komparácie nástrojov rodinných politík skúmaných krajín je zrejmá podobnosť niekoľkých nástrojov rodinnej politiky smerujúcej k rodičom samoživiteľom. A hoci Česká republika využíva veľmi podobné základné nástroje rodinnej politiky, ich efektívnosť by mohla byť zvýšená prostredníctvom rozšírenia univerzálnych dávok, zvýšenia príjmových limitov, rozvoja služieb a podpory flexibilného zamestnávania. Porovnanie so Švédskom a Veľkou Britániou ukazuje, že univerzálnosť, dostupnosť a podpora na trhu práce sú kľúčové prvky pre efektívnu rodinnú politiku, ktorými by sa ČR mohla inšpirovať.
Vedoucí práce: Lucie Milaniaková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses