Komparácia špeciálnych štátnych škôl pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v Českej a Slovenskej republike medzi rokmi 2019-2024 - Červenková, Frederika (2025)
Bakalárska práca sa venuje komparatívnej analýze systému špeciálneho štátneho školstva pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v Slovenskej a Českej republike v rokoch 2019 až 2024. Cieľom práce je porovnanie prístupu špeciálneho vzdelávania k žiakom so zdravotným znevýhodnením. Teoretická časť práce ponúka základnú literárnu rešerš dôležitú pre pochopenie súvislostí uvedených v praktickej časti. Praktická časť sa zameriava na analýzu vývoja počtu škôl, žiakov, učiteľov a finančných výdavkov v špeciálnom školstve. Zistenia ukazujú, že Česká republika uprednostňuje integráciu žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami do bežných škôl, pričom dosahuje stabilný rast personálnych kapacít a nižší počet žiakov na učiteľa. Slovenská republika sa naopak vo väčšej miere opiera o samostatné špeciálne inštitúcie, čelí poklesu počtu špeciálnych pedagógov a aktuálne sa nachádza v období reforiem. Výsledky práce poukazujú na vyššiu stabilitu systému špeciálneho školstva v Českej republike. Zároveň vyvracajú hypotézy, že špeciálni pedagógovia v Česku sú finančne lepšie ohodnotení ako ich kolegovia na Slovensku a že Česká republika vynakladá väčší podiel verejných financií na špeciálne školstvo. Hypotéza o vyššom počte žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v Českej republike je potvrdená len čiastočne, ale ukázalo sa, že Česká republika má výrazne rozvinutejší systém integrácie týchto žiakov do bežného vzdelávania.