Vývoj konzumní společnosti v USA 1990-2002 - Špaček, Jakub; Johnson, Zdenka, 1983-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Hlavním cílem této práce je analyzovat konzumní společnost USA v letech 1990-2002. Stať se soustředí především na spotřebu a zadlužování domácností. Hlavní hypotéza, jejíž platnost je v práci testována, spočívá v tvrzení, že nárůst dostupnosti spotřebních úvěrů a rozvoj spotřebních možností vedl k prudkému rozvoji konzumní společnosti během 90. let ve Spojených státech amerických. V teoretických kapitolách tato práce poskytuji základní definiční rámec konzumní společnosti. Pohled politické a ekonomické situace, technologické revoluce a následně samotné konzumní společnosti 90. let. Analýza spotřeby potvrzuje rozvoj konzumní společnosti ve sledovaném období a rostoucí podíl služeb na celkové spotřebě domácností. Bližší výzkum spotřebitelských úvěrů a finanční bilance verifikuje nárůst zadlužení domácností, zejména u revolvingových úvěrů, kde jsou součástí kreditní karty. Finanční bilance a míra úspor domácností poskytuje informace, které dokazují rostoucí průměrné příjmy domácností a snižující míru úspor. V poslední kapitole provádím dekompozici tempa růstu reálného HDP a hlavní role spotřeby se zde taktéž potvrzuje. Technologické inovace jistě pomohly v kontextu konzumní společnosti, zejména u spotřebitelského optimismu druhé poloviny 90. let, jež nakonec vyústil v prasknutí dot-com bubliny a tím velký odliv financí spotřebitelů. Hlavní přínos této práce nacházím v analýze spotřebitelských trendů a sledování objemu zadlužení domácností. Za přínosný výzkum pro dnešní dobu považuji adaptaci na nové technologie jako byl v 90. letech internet a předplacené SIM karty. Za podobnou inovaci v dnešní době považuji umělou inteligenci.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses