Dot.com bubble a její dopad na americký kapitálový trh : Analýza společností Amazon a eBay - Sedláček, Otokar (2025)
Práce se zaměřuje na finanční vývoj a strategické kroky společností Amazon a eBay během dot-com bubliny (1998-2002), které jim umožnily přežít turbulentní dobu nástupu nové technologie – internetu. Cílem práce je prostřednictvím případových studií těchto technologických společností ověřit hlavní hypotézu ve znění, že technologické společnosti jako Amazon a eBay dokázaly díky efektivnímu řízení financí a zaměření na dlouhodobý růst přežít v turbulentní době internetové horečky. Výsledky analýzy neumožňují tuto hypotézu jednoznačně potvrdit. Ukázalo se, že úspěch byl výsledkem kombinace více faktorů, zejména funkčního obchodního modelu, efektivního řízení cash flow, schopností oslovit široké spektrum zákazníků, tvorby vysokých marží a efektivních marketingových investic. Závěry týkající se první výzkumné otázku ukazují, že mezi úspěšnými a neúspěšnými společnostmi existovaly výrazné odlišnosti, zejména pak v oblasti finančního řízení a strategie růstu. Druhá výzkumná otázka se zaměřuje na identifikaci nedostatků v regulaci kapitálových trhů v době dot-com bubliny, přičemž je zjištěno, že oslabování a následné rušení Glass-Steagallova zákona vedlo ke střetu zájmů, zvýšilo riziko morálního hazardu a přispělo k legislativním změnám. Přidanou hodnotou práce je propojení teoretických poznatků o finančních bublinách s praktickou analýzou společností a zhodnocení ukazatelů jako P/E a provedení analýzy cash flow. Originálním přínosem je rovněž srovnání dot-com bubliny s aktuální situací na trhu s umělou inteligencí, při kterém jsou zjištěny podobnosti ve vysokém očekávání investorů, počtu IPO a vysokém nacenění společností.