Analýza hospodaření Československé obchodní banky, a. s. - Rálišová, Natálie; Šulc, Vladimír; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce „Analýza hospodaření Československé obchodní banky a.s.“ se zabývá posouzením finančního zdraví a výkonnosti ČSOB v letech 2018-2023. Cílem práce bylo pomocí finanční analýzy zjistit, zda je banka dlouhodobě stabilní, zisková a zároveň schopná čelit výzvám, které ji v budoucnu mohou čekat. Práce zahrnuje teoretickou část, ve které jsou popsány použité metody a poměrové ukazatele, a praktickou část zaměřenou na analýzu klíčových finančních výkazů a poměrových ukazatelů rentability, kvality úvěrového portfolia, likvidity a kapitálu. Pro širší kontext byla provedena i komparativní analýza s průměrem bankovního sektoru, Českou spořitelnou jako konkurentem ČSOB a mateřskou společností KBC. Z výsledků vyplývá, že je ČSOB stabilní banka s velmi dobrou kapitálovou pozicí a často nadprůměrnými ukazateli rentability. V závěru se práce věnuje výzvám, kterým bude muset ČSOB čelit, například v oblasti zdanění, povinných minimálních rezerv, změn v oblasti stavebního spoření, ESG a pokračující digitalizace. Přínosem práce je komplexní hodnocení finančního zdraví ČSOB, jelikož její případná nestabilita by mohla mít významné dopady jak na český finanční sektor, tak na skupinu KBC.
Vedoucí práce: Vladimír Šulc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses