Zavádění digitální daně ve světě - Benediktová, Tereza (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou digitálního zdanění jako aktuální výzvou daňové politiky v reakci na rozvoj digitální ekonomiky a rostoucí význam globálních technologických platforem. Hlavním cílem práce je analyzovat přístupy vybraných evropských států k zavedení digitální daně, porovnat jejich konstrukční nastavení, výnosy a posoudit využitelnost digitální daně v podmínkách České republiky. Teoretická část vymezuje pojem digitální ekonomiky, představuje koncept digitální daně a přibližuje mezinárodní iniciativy vedené OECD, zejména projekt BEPS 2.0. Praktická část je zaměřena na komparativní analýzu digitální daně ve Francii, Itálii, Španělsku a Spojeném království. Následně je zhodnocen fiskální potenciál národních i mezinárodních řešení v podmínkách České republiky, včetně etických aspektů digitálního zdanění a jeho dopadů na hospodářskou soutěž.