Zavádění digitální daně ve světě - Benediktová, Tereza; Klazar, Stanislav, 1974-; Hošek, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou digitálního zdanění jako aktuální výzvou daňové politiky v reakci na rozvoj digitální ekonomiky a rostoucí význam globálních technologických platforem. Hlavním cílem práce je analyzovat přístupy vybraných evropských států k zavedení digitální daně, porovnat jejich konstrukční nastavení, výnosy a posoudit využitelnost digitální daně v podmínkách České republiky. Teoretická část vymezuje pojem digitální ekonomiky, představuje koncept digitální daně a přibližuje mezinárodní iniciativy vedené OECD, zejména projekt BEPS 2.0. Praktická část je zaměřena na komparativní analýzu digitální daně ve Francii, Itálii, Španělsku a Spojeném království. Následně je zhodnocen fiskální potenciál národních i mezinárodních řešení v podmínkách České republiky, včetně etických aspektů digitálního zdanění a jeho dopadů na hospodářskou soutěž.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses