Ekonomické dopady regulace nájemního bydlení v České republice po pandemii COVID-19 (2020-2024) - Beybutyanová, Milena (2025)
Bakalářská práce analyzuje a zkoumá ekonomické a sociální dopady regulace nájemního bydlení po pandemii COVID-19 v České republice v letech 2020-2024. Cílem práce je zhodnotit, zda zavedená regulace ovlivnila dostupnost bydlení, trh s nemovitostmi a investice do nájemního bydlení. Ke splnění cíle byly kombinovány kvalitativní a kvantitativní metody výzkumu, které zahrnovaly i rozhovory s odborníky na trh. V teoretické části práce jsou definované odborné termíny a jsou vysvětlené ekonomické teorie a regulace trhu s bydlením. Je poskytnut historický přehled o regulacích a je provedena rešerše literatury, ve které jsou zkoumány studie zabývající se podobnou problematikou. Praktická část práce analyzuje přijatá regulace v době pandemie, jako Cenové moratorium nájemného a Zákaz výpovědi z nájmu. Dále je zaměřena i na vyplácené státní dávky během pandemie, jako Mimořádná okamžitá pomoc a Program COVID – Nájemné. Zaměřila se na analýzu ekonomických a sociálních dopadů. Výsledky ukazují, že samotná pandemie COVID-19 měla větší dopad i vliv na trh s nájemním bydlením, zejména v oblasti nabídky, poptávky a nájemného než přijatá opatření regulující nájemní trh v době pandemie. Regulace neměly téměř žádný dopad, nebo měly minimální dopad na trh s nájemním bydlením. Byly považovány za neúčinné a neefektivní. Závěry z analýzy upozorňují na strukturální problémy trhu s bydlením v České republice, mezi které patří například nedostatečný bytový fond, který je důsledkem zejména prostorové regulace a zdlouhavých a náročných povolovacích procesů.