Pojištění pro případ požáru a jiných škod na majetku v České republice a na Slovensku - Carbochová, Hana (2025)
Diplomová práce na téma „Pojištění pro případ požáru a jiných majetkových škod“ se zabývá majetkovým pojištěním a analýzou hrubého předepsaného pojistného s ohledem na nedávné přírodní katastrofy. Práce se zaměřuje český i slovenský pojistný trh a jejich vzájemné srovnání. Teoretická část obsahuje popis jednotlivých druhů pojištění, aktuálních trendů a specifik českého a slovenského trhu. Hlavním cílem a zároveň náplní praktické části práce je popis a modelování časových řad v programu EViews včetně testování a vybrání nejvhodnějšího modelu a také stanovení predikce pro vývoj jednotlivých trhů.