Kulturní politika Federace Bosny a Hercegoviny - Valjevac, Danis (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá kulturní politikou ve Federaci Bosny a Hercegoviny. Cílem práce je představit a posoudit funkčnost kulturní politiky, a zjistit, jak nesjednocený systém hodnotí tuzemští umělci a jaké podmínky pro ně utváří. Teoretická část popisuje kulturní politiku, její přístupy k ní a jakými způsoby se realizuje. Následně je představena Bosna a Hercegovina, její historie, vývoj a současný stav. Praktická část byla provedena skrze primární a sekundární výzkum. Nejprve skrze sekundární výzkum byla provedena analýza dokumentací strategického plánování na úrovních politické entity Federace Bosny a Hercegovina, jako jsou kantony i samosprávné celky a územní jednotky, mezi které patří obce a města. Dále byl proveden primární sběr dat skrze kvalitativní výzkum, který byl realizován polostrukturovanými rozhovory s umělci a pracovníky v kulturním průmyslu ve zmíněné oblasti. V závěru práce jsou shrnuté podmínky pro činnost umělců a institucí, které utváří decentralizace jurisdikce, které nedostatky má kulturní politika a jaké překážky tvoří pro rozvoj kulturní scény, které vyplynuly z provedených rozhovorů.