Vliv kulturních a sportovních eventů na rozvoj turismu v České republice s okrajovým srovnáním s Baskickem - Košťálová, Alžběta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem kulturních a sportovních eventů na rozvoj turismu v České republice, s okrajovým srovnáním s vybraným festivalem ve španělském Baskicku. Výzkumná část je rozdělena do dvou tematických celků. První se zaměřuje na masové akce konané v Česku – hudební festival Rock for People, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Olympijský festival Most – a zkoumá jejich dopad na návštěvnické chování, ekonomiku a vnímání destinace. Druhá část analyzuje folklorní festivaly Santo Tomás (Bilbao) a Ondrášova valaška (Rožnov pod Radhoštěm), přičemž se zaměřuje na jejich propojení s místní komunitou, kulturní identitou a charakterem návštěvnosti. Práce kombinuje kvantitativní a kvalitativní metody a ukazuje, že různé typy eventů přinášejí destinacím odlišné přínosy – od ekonomických dopadů po posilování regionální identity.