Vliv sociálních sítí na chování mladistvých - Švubová, Nikola (2025)
Bakalářská práce zkoumá vliv sociálních sítí na chování mladistvých dívek, zejména v souvislosti s vnímáním vlastního těla a vznikem poruch příjmu potravy. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy, popisuje nástroje a kategorie sociálních sítí, věnuje se teorii sociálního srovnávání a detailně analyzuje problematiku poruch příjmu potravy včetně jejich forem. Pozornost je zaměřena na konkrétní platformy (Instagram, TikTok, Tumblr, Facebook, Pinterest) a webové aplikace, které jsou s touto problematikou spojovány. Samostatná kapitola je věnována analýze pozitivních i negativních příkladů příspěvků na sociálních sítích a blogovacích platformách. Praktická část je realizována formou kvalitativního výzkumu prostřednictvím řízených rozhovorů se čtyřmi skupinami respondentů: dívkami se zkušeností s poruchou příjmu potravy, dívkami bez této zkušenosti, odbornými pracovnicemi a rodiči. Výzkum se zaměřuje na osobní zkušenosti, vnímání tlaku na vzhled, identifikaci rizikových faktorů a na možnosti prevence. Na základě zjištění jsou formulována doporučení pro digitální platformy a školy s cílem posílit prevenci a edukaci mladistvých v oblasti zdravého vztahu k tělu a jídlu.