Uhelný průmysl v českých zemích : od soukromého vlastnictví ke znárodnění a následné privatizaci - Brzák, Jan (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem vlastnických práv v českém uhelném průmyslu od 19. století po současnost a analyzuje, jak se změny vlastnictví promítly do fungování těžebního sektoru. Práce kombinuje institucionální přístup s historicko-ekonomickou analýzou a využívá regresi těžebních dat, komparaci období a případové studie podniků. Zjišťuje, že vlastnická struktura mají významný, byť obtížně kvantifikovatelný vliv na strategické chování podniků a jejich schopnost reagovat na technologické, politické a ekonomické změny. Přidanou hodnotou je zasazení transformačních procesů do širšího rámce hospodářské politiky a využití dobových pramenů k pochopení logiky rozhodování. Práce rovněž otevírá prostor pro srovnání českého vývoje se zeměmi, kde těžba uhlí expanduje. Originalita spočívá v propojení teorie vlastnických práv s historickým vývojem a mezioborovém přístupu.