Studie příčin vzniku inflace v ČR v letech 2022-2023 a opatření k jejímu zmírnění - Hrnčíř, Jan; Rotschedl, Jiří, 1982-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vysokou inflací, která postihla nejen Českou republiku, ale i další evropské země. Cílem práce je odhalit klíčové faktory stojící za růstem cen v České republice v letech 2022–2023 a zároveň zhodnotit načasování, intenzitu a efektivitu opatření České národní banky a vlády České republiky zaměřených na její zmírnění. Práce využívá kombinaci analýzy a syntézy, komparace a zároveň vyhodnocuje makroekonomické ukazatele. Analýza vychází z oficiálních dat Českého statistického úřadu, České národní banky, Eurostatu a opírá se o relevantní odbornou literaturu. Výsledky ukazují, že inflaci způsobila kombinace několika faktorů. K růstu cen přispělo postpandemické oživení společně s původně velmi uvolněnou měnovou i fiskální politikou následovanou šokem vyvolaným válkou na Ukrajině a energetickou krizí. Rychlé zvýšení sazeb, k němuž ČNB přistoupila jako jedna z prvních centrálních bank, využití devizových rezerv k posílení koruny, zavedení cenových stropů na elektřinu a plyn a následná fiskální konsolidace inflaci účinně tlumily. Díky těmto krokům se inflace následně vrátila do tolerančního pásma inflačního cíle ČNB.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses