Dopady míry plnění fází DMAIC na úspěšnost projektů LSS - Čadková, Aneta (2025)
Lean Six Sigma (LSS) je přístup, který organizace využívají pro zefektivnění svých procesů prostřednictvím projektové metodiky DMAIC. Tato diplomová práce zkoumá vztah plnění fází a dílčích kroků DMAIC s úspěšností projektů LSS na vzorku 30 úspěšně dokončených projektů z hlediska certifikace (Green Belt, Black Belt). Míra plnění kroků DMAIC a úspěšnosti projektů byla hodnocena Likertovými škálami a dále zpracována korelační analýzou. Výsledky ukázaly silnou vazbu úspěšnosti s fázemi Measure, Analyze a Improve, přičemž významné vztahy z hlediska dílčích kroků byly nalezeny u všech fází. U Lean projektů je jedním z klíčových kroků sběr a vizualizace dat, u Six Sigma analýza systému měření a způsobilost procesu. Pro všech LSS projekty je mimo jiné zásadní definice SMART cíle. Práce navrhuje rámec pro zvyšování úspěšnosti metodiky DMAIC s důrazem na specifické kroky podle typu projektu, nicméně též nastiňuje, že pro úspěšné dokončení projektů nelze opomíjet ani ostatní aktivity metodiky DMAIC kvůli jejich úzké provázanosti.