Dopady míry plnění fází DMAIC na úspěšnost projektů LSS - Čadková, Aneta; Martínez, Felipe; Gazdík, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Lean Six Sigma (LSS) je přístup, který organizace využívají pro zefektivnění svých procesů prostřednictvím projektové metodiky DMAIC. Tato diplomová práce zkoumá vztah plnění fází a dílčích kroků DMAIC s úspěšností projektů LSS na vzorku 30 úspěšně dokončených projektů z hlediska certifikace (Green Belt, Black Belt). Míra plnění kroků DMAIC a úspěšnosti projektů byla hodnocena Likertovými škálami a dále zpracována korelační analýzou. Výsledky ukázaly silnou vazbu úspěšnosti s fázemi Measure, Analyze a Improve, přičemž významné vztahy z hlediska dílčích kroků byly nalezeny u všech fází. U Lean projektů je jedním z klíčových kroků sběr a vizualizace dat, u Six Sigma analýza systému měření a způsobilost procesu. Pro všech LSS projekty je mimo jiné zásadní definice SMART cíle. Práce navrhuje rámec pro zvyšování úspěšnosti metodiky DMAIC s důrazem na specifické kroky podle typu projektu, nicméně též nastiňuje, že pro úspěšné dokončení projektů nelze opomíjet ani ostatní aktivity metodiky DMAIC kvůli jejich úzké provázanosti.
Vedoucí práce: Felipe Martínez
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses