Strategie a ekonomika služeb výkonové rovnováhy v energetice - Chuchvalec, Pavel (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na ekonomické zhodnocení investic do velkokapacitních bateriových úložišť určených pro poskytování služeb výkonové rovnováhy v elektroenergetice. Cílem je posoudit, zda je za současných tržních a technických podmínek dosažitelná návratnost těchto investic do pěti let, jak stanovuje hypotéza. Analýza vychází z použití standardních metod ekonomického hodnocení investic, mezi něž patří čistá současná hodnota, vnitřní míra návratnosti, návratnost investice, doba návratnosti a index ziskovosti. Práce se opírá o aktuální data z trhu se systémovými službami a zohledňuje jak investiční a provozní náklady, tak očekávané výnosy z provozu bateriového úložiště. Výstupy poskytují přehled o ekonomické efektivitě tohoto typu investic a mohou sloužit jako podklad pro rozhodování investorů, provozovatelů i regulátorů. Závěry práce přispívají k diskuzi o roli akumulačních technologií v transformaci a stabilizaci moderní elektroenergetické soustavy.