Získávání a výběr zaměstnanců ve vybrané organizaci - Rychnová, Markéta; Palíšková, Marcela, 1961-; Jurčáková, Zdeňka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Hlavním cílem bakalářské práce je návrh doporučení ke zvýšení efektivity procesů získávání a výběru zaměstnanců ve vybrané organizaci. Prvním dílčím cílem je shrnutí teoretických východisek. Druhým dílčím cílem je identifikace silných a slabých stránek současného procesu získávání a výběru zaměstnanců ve vybrané společnosti. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část přibližuje základní poznatky týkající se problematiky řízení lidských zdrojů a popisuje procesy spojené se získáváním a výběrem zaměstnanců. Praktická část analyzuje nastavení současných náborových a výběrových procesů ve společnosti, identifikuje jejich silné a slabé stránky a formuluje návrhy na jejich zlepšení. Praktická část byla vypracována pomocí polostrukturovaného rozhovoru s HR manažerkou společnosti a dotazníkového šetření mezi zaměstnanci. Výsledky ukázaly, že proces získávání a výběru zaměstnanců je celkově funkční, nicméně existují příležitosti pro modernizaci a zvýšení efektivity, zejména v oblasti využívání sociálních sítí, komunikace zaměstnaneckých benefitů a digitalizace náborových procesů.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses