Hodnocení projektu investiční nemovitosti - Švec, Štěpán (2025)
Práce se zaměřuje na zhodnocení konkrétní investice do polyfunkční nemovitosti v Praze z pohledu investora a provozovatele. Cílem bylo zhodnotit projekt a zjistit, zda je pro investora a provozovatele dostatečně výnosný a přijatelně rizikový. K jeho naplnění byly využity metody analýzy okolí projektu z hlediska tržního a lokalitního kontextu, analýzy vnitřních charakteristik investora a provozovatele a rozbor business modelu projektu. Tyto vstupy byly následně integrovány do výpočtu diskontovaného cash flow (DCF), který sloužil jako hlavní nástroj finanční analýzy. Do modelu DCF byla promítnuta reálná data o výnosech z nájemného, provozních nákladech, investičních výdajích i technickém stavu objektu, získaná ve spolupráci s provozovatelem objektu a potenciálním investorem. Výsledky analýzy ukázaly, že projekt dosahuje pozitivní ekonomické hodnoty a splňuje klíčová investiční kritéria. Na základě těchto zjištění byla investice doporučena k realizaci.