Vliv firemní kultury na výkonnost společnosti Boeing - Honcharenko, Diana; Ali, Tanweer; Mařanová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce analyzuje firemní kulturu společnosti Boeing, jednoho z nejvýznamnějších výrobců letadel na světě. Jejím cílem je popsat vývoj firemní kultury společnosti od jejího založení až po současnost a posoudit, jak klíčové události - například fúze se společností McDonnell Douglas, strategické změny a krizové situace - ovlivnily její hodnoty, organizační chování a vztahy se zaměstnanci a také navrhnout doporučení pro efektivní rozvoj a udržení firemní kultury, která podporuje inovace a vysokou úroveň kvality. Praktická část je věnována identifikaci hlavních změn, jejich příčin a důsledků, zejména ve vztahu k bezpečnostním standardům a inovační schopnosti společnosti. Na základě této analýzy práce formuluje doporučení pro zlepšení firemní kultury a strategického řízení v podobných korporacích. Výsledky ukazují, že změna orientace z technického na finanční model měla vážný dopad na morálku zaměstnanců a důvěru veřejnosti, což vedlo k řadě reputačních a ekonomických krizí.
Vedoucí práce: Tanweer Ali
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses