Účinnost moderních praktik kybernetických útoků využívajících sociálního inženýrství - Martinů, Robin; Kovářová, Marie; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce hodnotí vliv moderních praktik sociálního inženýrství na rozhodovací schopnosti potencionálních obětí rozpoznat podvodný obsah vytvořený k účelu útoku. Práce představuje historicky měnící se význam sociálního inženýrství, ale poukazuje i na jeho neměnné společné prvky v rámci socio-ekonomických politik i kybernetických útoků. Práce se též zabývá psychologickou stránkou útoků sociálního inženýrství. Prostřednictvím dotazníkového šetření práce evaluovala schopnost respondentů rozpoznat podvodný obsah odpovídající současným útokům sociálního inženýrství. Analýzou výsledků práce identifikuje faktory, které tuto schopnost ovlivňují. Za nejvlivnější faktory práce označuje věk respondenta a jeho subjektivní zkušenost s útoky generativní umělé inteligence. Zároveň z šetření vychází, že respondenti využívají k rozpoznávání podvodného obsahu neaktuální metody. V závěru se práce věnuje problematice školení prevence útoků sociálního inženýrství a doporučením pro navazující výzkum útoků sociálního inženýrství.
Vedoucí práce: Marie Kovářová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses