​Využití generativní umělé inteligence při tvorbě upoutávek pro nativní reklamní kampaně : Komparativní analýza efektivity - Šenk, Pavel; Kovářová, Marie; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním efektivity generativní umělé inteligence (GAI) při tvorbě reklamních upoutávek pro nativní reklamní kampaně. Hlavním cílem je porovnat výkonnost upoutávek vytvořených pomocí GAI a profesionálním storytellingovým týmem prostřednictvím komparativní analýzy uživatelského chování. Teoretická část práce poskytuje komplexní úvod do principů fungování GAI, specifik nativní reklamy a významu marketingových metrik, jako jsou čas strávený na stránce a míra doscrollování, pro měření úspěšnosti online kampaní. Praktická část využívá datovou sadu získanou z distribuční platformy Seznam.cz. Byla provedena deskriptivní i inferenční analýza rozdílů mezi skupinami uživatelů na základě proměnných „time_on_page“ a „doscroll_pct“. Výsledky ukázaly, že mezi skupinami nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v délce času stráveného na stránce. Naopak v hloubce scrollování byl zaznamenán statisticky významný, avšak prakticky malý rozdíl ve prospěch upoutávek generovaných GAI. Dále byla identifikována silná pozitivní korelace mezi časem a mírou doscrollování, což potvrzuje souvislost mezi délkou expozice a hloubkou interakce s obsahem. Získané poznatky naznačují, že GAI může v určitých aspektech tvorby reklamních textů nabídnout výkon srovnatelný s lidskou tvorbou, a v některých případech ji i mírně překonat. Výsledky však zároveň upozorňují na potřebu hlubšího zkoumání dopadů těchto výstupů na míru prokliku a brandové ukazatele. Práce tak přispívá k diskusi o možnostech a limitech využití GAI v oblasti digitálního marketingu, zejména v kontextu dynamicky se vyvíjejících formátů nativní reklamy.
Vedoucí práce: Marie Kovářová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses