Dopady konsolidačního balíčku 2023 na zdanění domácností - Vincencová, Michaela (2025)
Diplomová práce se věnuje zhodnocení vlivu konsolidačního balíčku, který byl v České republice zaveden od roku 2024, na daňové zatížení různých typů domácností. Ve světle snahy vlády o ozdravení veřejných financí analyzuje práce konkrétní daňové změny, které dopadají na zaměstnance a jejich rodiny, především v oblasti daně z příjmů fyzických osob. Pomocí modelových příkladů jsou porovnávány reálné dopady nového daňového nastavení s předchozím stavem v roce 2023. Klíčovým analytickým nástrojem je výpočet efektivní daňové sazby a celkového daňového zatížení jednotlivých domácností. Výsledky ukazují, že dopady daňových změn zavedených konsolidačním balíčkem se liší v závislosti na složení domácností a výši jejich příjmů. Vysokopříjmové domácnosti zaznamenaly zvýšení daňového zatížení ve všech sledovaných případech, a to zejména v důsledku snížení hranice pro uplatnění 23% sazby daně z příjmů fyzických osob a obnovení povinnosti platit nemocenské pojištění ze strany zaměstnanců. Naopak nejmenší meziroční nárůst daňové zátěže byl identifikován u nízkopříjmové domácnosti, kde pracuje pouze jeden člen a druhý pečuje o dítě do tří let věku. Nejvíce zasažena byla nízkopříjmová domácnost s jedním výdělečně činným rodičem a dítětem navštěvujícím mateřskou školu, a to v důsledku zrušení slevy za umístění dítěte a změny podmínek pro uplatnění slevy na manželku. Práce tak přináší praktický pohled na redistribuční efekt konsolidačního balíčku a poukazuje na jeho sociálně selektivní dopady, které na základě namodelovaných situacích v této práci relativně více dopadají na rodiny s nižšími příjmy.