Role AI v budoucím zaměstnání pohledem studentů VŠE - Brychta, Adam (2025)
Tato bakalářská práce porovnává znalosti vnímání a očekávání spojená s umělou inteligencí u studentů technických oborů (Fakulta informatiky a statistiky – FIS) a studentů manažerských oborů (Fakulta podnikohospodářská – FPH) na VŠE v Praze. Pro sběr dat byl využit online dotazník, do něhož se zapojilo 38 respondentů. Data byla vyhodnocena pomocí deskriptivní statistiky a srovnávacích testů pro identifikace rozdílů mezi oběma skupinami. Výsledky ukázaly, že rozdíly mezi studenty jsou menší, než se předpokládalo. Studenti obou fakult považují AI především za nástroj pro administrativní a podpůrné úkoly, následované operativními činnostmi; strategické využití hodnotí jako nejméně přínosné. AI je vnímána spíše jako osobní asistent pro učení a rozvoj než jako transformativní náhrada procesů. V povědomí o možných uplatněních AI se liší: studenti FPH mají omezený přehled o technických i manažerských uplatněních, zatímco studenti FIS dobře rozumějí technickým uplatněním, ale téměř neznají možnosti v oblasti strategie.