Digitalizace veřejné správy v oblasti migrace : Analýza implementace Integrovaného cizineckého agendového systému (ICAS) v České republice - Makhmutova, Ilyana (2025)
Bakalářská práce se zabývá implementací Integrovaného cizineckého agendového systému (ICAS), který je součástí digitalizace veřejné správy. Cílem je analyzovat současný stav cizinecké agendy, zhodnotit očekávané přínosy a rizika systému ICAS a navrhnout doporučení pro jeho efektivní implementaci. Z provedených analýz vyplývá, že ICAS představuje významný krok vpřed. Přestože existují určité obavy, jeho zavedení je vítáno jak ze strany úředníků, tak i cílové skupiny cizinců. Mezi hlavní doporučení patří zavedení testovacího prostředí, vícejazyčného rozhraní a interaktivních prvků ke snížení chybovosti. Inspirací mohou být i legislativní úpravy ze zahraničí, například zjednodušené řízení pro talentované osoby v Německu. Předběžná ekonomická analýza naznačuje, že očekávané přínosy pravděpodobně převýší náklady – zejména administrativní, mzdové a provozní. Práce přináší konkrétní poznatky využitelné při přípravě a realizaci systému ICAS v českém prostředí.