Kabát pro krevety : Design obalu mořských plodů a spotřební preference v Česku - Balcarová, Gabriela (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřila na zkoumání vlivu různých typů obalů na rozhodování českých spotřebitelů při nákupu čerstvých krevet produkovaných v České republice. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak faktory uváděné na obalu (čerstvost, zdravotní benefity, jednoduchost přípravy) ovlivňují vnímání atraktivity, kvality produktu, dostatečnosti informací a ochotu spotřebitelů za produkt zaplatit. Data byla získána prostřednictvím online dotazníku, který obsahoval vizuály čtyř variant obalu, přičemž každá kladla důraz na odlišný marketingový faktor produktu. Výzkumu se zúčastnilo 148 respondentů. Nejlépe hodnoceným byl obal kombinující všechny tři benefity, zatímco nejnižší hodnocení získal obal zaměřený na jednoduchost přípravy. Post hoc testy potvrdily statisticky významné rozdíly mezi variantami. Dále se ukázalo, že vyšší důležitost přikládaná zdravotním benefitům vedla k vyššímu hodnocení atraktivity obalů, zatímco vyšší věk a cenová senzitivita byly spojeny s nižší ochotou zaplatit. Preference lokální produkce ani pohlaví neměly na hodnocení obalů statisticky významný vliv. Ochota zkoušet nové produkty přímo neovlivnila hodnocení obalů ani ochotu zaplatit, avšak byla vyšší u mladších respondentů a těch, kteří krevety běžně nakupují. Závěry práce přinášejí doporučení pro optimalizaci obalové a marketingové strategie první české farmy na krevety PureShrimp.