Komparace statistických metod pro hodnocení efektivity marketingových kampaní - Šimonová, Veronika; Cibulková, Jana; Karel, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Marketing je nedílnou součástí každodenního života a jeho efektivita je často hodnocena pomocí různých kvantitativních metod. Nedostatečné porozumění základním statistickým principům však může vést k nesprávnému návrhu testů, chybným interpretacím výsledků a zkresleným závěrům. Tato práce nejprve poskytuje přehled vybraných statistických metod vhodných pro vyhodnocování úspěšnosti marketingových kampaní a klíčových výkonnostních ukazatelů, dále tyto metody aplikuje při analýze jedné kampaně v systému Meta Business Manager a následně porovnává dvě kampaně s využitím adekvátních statistických testů. Důraz je kladen na návrh metodologicky správného postupu pro testování hypotéz v rámci A/B testování a na výběr vhodných koeficientů kolerace. Pomocí simulovaných datových sad je ukázáno, proč nelze parametrické metody automaticky považovat za vhodné a jaké výhody přinášejí přístupy neparametrické. Závěrem jsou navrženy efektivní postupy pro vyhodnocení a vizualizaci výsledků analýzy.
Vedoucí práce: Jana Cibulková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses