Vliv generativní umělé inteligence na umělecký průmysl a jeho dopad na společnost - Bílek, Leoš (2025)
Bakalářská práce zkoumá vliv generativní umělé inteligence (AI) na umělecký průmysl. V první části se práce zabývá pojmy v dané oblasti – co je AI, jak funguje generativní AI, generativní AI v uměleckém průmyslu a jeho vývoj. V druhé části na základě rešerše odborných zdrojů a dostupných dat sleduje aktuální trendy, růst trhu a způsoby využívání těchto technologií umělci. Ve třetí části práce analyzuje postoje a vnímání široké veřejnosti prostřednictvím vlastního dotazníkového šetření, které se zaměřilo na znalost, využívání a společenské dopady generativní AI v oblasti umění.