Loajalita generace Z k fast fashion značkám - Markulček, Petr (2025)
Cílem diplomové práce je identifikovat faktory ovlivňující loajalitu generace Z ke značkám rychlé módy v České republice a porozumět specifikům jejich nákupního chování v tomto odvětví. Teoretická část popisuje módní průmysl a fenomén rychlé módy, zaměřuje se na zákaznickou loajalitu a výzkumy v oblasti loajality v odvětví fast fashion. Dále jsou rozebrány generační rozdíly, včetně generace Z. Metodologická část formuluje metodu výzkumu pomocí individuálních hloubkových rozhovorů a stanovuje čtyři výzkumné otázky. Praktická část se zaměřuje na analýzu výzkumných dat a jejich interpretaci. Výzkum ukázal, že loajalitu ovlivňuje cenová dostupnost, dostupnost kamenných prodejen, prostředí prodejen, zákaznická zkušenost, šířka sortimentu a aktuálnost trendů. Pro generaci Z představuje nákup u fast fashion značek formu socializace. Roli v nákupním procesu hraje názor okolí.