Možnosti komunikace nové značky MUZA studentům libereckých vysokých škol - Nováková, Klára (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá rebrandingem Severočeského muzea v Liberci, které v roce 2024 přijalo značku MUZA. Jejím cílem je zjistit, jak tuto instituci vnímají vysokoškolští studenti v Liberci a na základě tohoto zjištění navrhnout možnosti komunikace muzea k tomuto segmentu. V teoretické části dochází k seznámení s pojmy brand a branding a jejich následné konkretizaci v oblasti muzejnictví. Praktická část představuje muzeum a následně se zaměřuje na samotný rebranding Severočeského muzea v Liberci. Je zde popsán proces vedoucí ke vzniku značky MUZA, následná soutěž vedoucí k výsledné vizuální identitě, podoba této identity, a nakonec současné a budoucí směřování značky. Informace jsou čerpány z veřejných zdrojů, oficiálních dokumentů, které pro účely práce poskytlo samo muzeum a rozhovoru s ředitelem muzea panem Křížkem. Výzkum mínění studenstva je prováděn metodou polostrukturovaných rozhovorů s 10 studenty vysokých škol v Liberci. Z tohoto výzkumu vychází pomocí interpretace zjištění, která jsou následně použita pro navrhnutí možností, jak MUZU komunikovat tomuto segmentu.