Role Taiwanu a ekonomické dopady na globálním trhu polovodičů - Kubík, Filip (2025)
Cílem práce je na základě dat analyzovat rozložení a strukturu výrobního sektoru polovodičového průmyslu ve světě a konkrétně na Taiwanu, jaké jsou výrobní kapacity jednotlivých států a kontinentů, a jak jsou státy vzájemně provázány. Dílčím cílem je určit ekonomická východiska pro tuto provázanost a sílu jejich polovodičových průmyslů. Práce se také věnuje efektům schválených zákonných opatření a modeluje budoucí scénáře. Teoretická a praktická část směřuje k diskuzi výsledků v podobě predikcí a scénářové analýzy. V rámci praktické části jsou využité následující metody a postupy: deskriptivní analýza, komparativní metoda, analytická metoda, prediktivní analýza. Provedené analýzy prokazují nejen významnost samotného polovodičového odvětví, ale i Taiwanu pro světovou ekonomiku a dodavatelské řetězce.