Generativní umělá inteligence jako nástroj pro detekci dezinformací - Mátl, Jakub; Chudán, David; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou dezinformací a umělé inteligence, přesněji možnostmi použití generativní umělé inteligence jako nástroje v detekci falešných zpráv a ověřování informací. V kontextu současné globální politické situace a rychlého rozvoje schopností umělé inteligence se jedná o mimořádně aktuální téma. Teoretická část práce se nejdříve věnuje dezinformacím včetně analýzy rozdílných definic a definic souvisejících pojmů, historických i soudobých příkladů jejich masového šíření a základních strategií pro jejich potlačování. Následně jsou prozkoumány principy fungování generativní umělé inteligence, její architektury, vhled do jejího budoucího vývoje a aktuální role AI v detekci i šíření nepravdivých informací s důrazem na její nasazení při fact-checkingu. V praktické části práce je dále konfigurován vlastní model generativní umělé inteligence, jehož úkolem je poskytnutí detailní evaluace pravdivosti článků a příspěvků na sociálních sítích. Pro posouzení kvality tohoto nástroje jsou jeho výstupy následně porovnány s verdikty certifikovaných fact-checkingových portálů. Na závěr byla pomocí metody klasifikace provedena komparace momentálně dostupných velkých jazykových modelů na základě jejich přesnosti při hodnocení pravdivosti výroků politických i jiných veřejně známých osobností.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses