Vplyv ženského vedenia na firemnú kultúru a hodnoty spoločnosti Avon - Gabrižová, Klára (2025)
Cieľom tejto bakalárskej práce je analýza vplyvu ženského vedenia na organizačnú kultúru spoločnosti Avon, identifikovanie základných hodnôt, ktoré sú podporované ženským vedením, porovnať vnímanie firemnej kultúry zo strany žien vo vedení a zamestnancov s oficiálne prezentovanou kultúrou a analyzovať, ako ženské vedenie ovplyvňuje spokojnosť a angažovanosť pracovníkov. V teoretickej časti práci sa orientujem na pojmy týkajúce sa firemnej kultúry, hodnôt a štýlom vedenia so zameraním na ženské vedenie a jeho špecifiká. Následne sa pozornosť sústreďuje na spoločnosť Avon, jej hodnotové a kultúrne nastavenie. Záverečná kapitola sa venuje analýze žien vo vedúcich pozíciách Avonu. V praktickej časti práce na základe kvantitatívneho a kvalitatívneho výskumu skúmam vplyv ženského vedenia na firemnú kultúru, hodnoty a celkovú atmosféru prostredia. Výsledky poukazujú na významné prvky vedenia založeného na spolupráci, empatii a vzťahoch.