Zastánci spalovacích motorů a jejich vnímání elektrických automobilů - Mikulecká, Michaela (2025)
Diplomová práce cílí na přiblížení hlubších důvodů nepřijetí elektromobility u zastánců spalovacích motorů, konkrétně u mužů ve věku 45–60 let v České republice. Práce se svou výzkumnou otázkou pokouší porozumět, jak vnímají zastánci spalovacích motorů elektromobily. Teoretický rámec vychází z konceptu rozšířeného já („the extended self“) a teorií spotřebního chování. Výzkum byl realizován kvalitativní metodou ZMET, která umožňuje odhalit nevědomé postoje a symbolické významy. Analýza ukázala, že elektromobility nejsou respondenty vnímány jako plnohodnotná náhrada aut se spalovacím motorem, a že plně nenaplňují historicky zakořeněnou symboliku svobody a nezávislosti. Významným zjištěním je rovněž nízká informovanost respondentů a silná nedůvěra vůči politickým autoritám. Práce doporučuje zohlednit tyto aspekty při komunikaci a podpoře přechodu k udržitelnějším formám dopravy.