Příznivci spalovacích motorů vs příznivci elektromobility : Spotřeba, symbolika a sociálně-kulturní aspekty - Hlava, Martin; Chytková, Zuzana; Kovářová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá spotřební chování a hodnotové rámce příznivců spalovacích motorů a elektromobility v kontextu současného automobilismu. Teoretická část se zaměřuje na koncepty spotřebitelského chování, symboliky automobilů, subkultur a identity, přičemž zdůrazňuje rozdíly v hodnotách a postojích obou skupin spotřebitelů. Dále analyzuje ekologické, technologické i kulturní aspekty, které ovlivňují vnímání jednotlivých typů pohonu. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu formou polostrukturovaných rozhovorů s osmi respondenty z obou táborů, kteří přinášejí hluboký pohled do svého rozhodování, životního stylu a vztahu ke komunitě. Výsledky ukazují, že automobil představuje pro každou skupinu rozdílný prostředek seberealizace, emocionální symbol či výraz technologického smýšlení. Práce tak přispívá k pochopení, jak hluboce může být volba automobilu zakotvena v osobních hodnotách, kulturní identitě a společenském kontextu.
Vedoucí práce: Zuzana Chytková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses