Súčasnosť maďarského divadelníctva na juhozápadnom Slovensku - Maričová, Kristína (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá súčasným stavom divadelníctva maďarskej národnostnej menšiny na juhozápadnom Slovensku. Hlavným predmetom sú prípadové štúdie troch kľúčových subjektov: Jókaiho divadla v Komárne, Tanečného divadla Ifjú Szivek a divadelnej platformy Trepp. Práca sa zameriava na kultúrne, organizačné a finančné podmienky, ktoré ovplyvňujú fungovanie týchto inštitúcií, a usiluje sa identifikovať aktuálne výzvy, príležitosti a obmedzenia, ktoré formujú ich činnosť. Súčasťou výskumu je aj reflexia vzťahu medzi menšinovou a väčšinovou (slovenskou) divadelnou scénou, ako aj skúmanie možností, ktoré prináša dvojjazyčnosť v umeleckej tvorbe. Pre širší kontext je pozornosť venovaná aj maďarskej divadelnej činnosti v oblasti medzi Bratislavou a Komárnom. Výskum je realizovaný kombináciou kvalitatívnych metód, prostredníctvom pološtruktúrovaných rozhovorov s kľúčovými predstaviteľmi jednotlivých divadiel a analýzy dostupných dokumentov.