Súčasnosť maďarského divadelníctva na juhozápadnom Slovensku - Maričová, Kristína; Petrová, Pavla, 1969-; Grosman, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá súčasným stavom divadelníctva maďarskej národnostnej menšiny na juhozápadnom Slovensku. Hlavným predmetom sú prípadové štúdie troch kľúčových subjektov: Jókaiho divadla v Komárne, Tanečného divadla Ifjú Szivek a divadelnej platformy Trepp. Práca sa zameriava na kultúrne, organizačné a finančné podmienky, ktoré ovplyvňujú fungovanie týchto inštitúcií, a usiluje sa identifikovať aktuálne výzvy, príležitosti a obmedzenia, ktoré formujú ich činnosť. Súčasťou výskumu je aj reflexia vzťahu medzi menšinovou a väčšinovou (slovenskou) divadelnou scénou, ako aj skúmanie možností, ktoré prináša dvojjazyčnosť v umeleckej tvorbe. Pre širší kontext je pozornosť venovaná aj maďarskej divadelnej činnosti v oblasti medzi Bratislavou a Komárnom. Výskum je realizovaný kombináciou kvalitatívnych metód, prostredníctvom pološtruktúrovaných rozhovorov s kľúčovými predstaviteľmi jednotlivých divadiel a analýzy dostupných dokumentov.
Vedoucí práce: Pavla Petrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses