Program Great Society : Transformace amerického welfare state a jeho sociální dopady v období 1960-1980 - Fulínová, Anna; Johnson, Zdenka, 1983-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu sociálních a fiskálních dopadů reformního programu Great Society, který byl realizován v 60. letech 20. století pod vedením prezidenta Lyndona B. Johnsona. Cílem práce je ověřit platnost hypotézy, že program Great Society přispěl ke snížení chudoby a zlepšení životní úrovně obyvatel v USA, zejména prostřednictvím rozšíření přístupu ke zdravotní péči a vzdělávání, avšak z dlouhodobého hlediska byl fiskálně neudržitelný. Dílčí cíle zahrnují zhodnocení účinnosti programů Medicaid a Medicare, výsledků War on Poverty, dopadů vzdělávacích reforem, analýzu financování a rozpočtových důsledků, a rovněž reflexi hlavních kritik programu. Práce je rozdělena do pěti kapitol, přičemž teoretická část vymezuje klíčové pojmy, zasazuje reformy do historického kontextu a srovnává je s programy New Deal a New Frontier. Analytická část vychází z kombinace odborné literatury, historických dat a vlastní kvantitativní i kvalitativní analýzy. Závěry práce hypotézu potvrzují: program měl výrazné sociální přínosy, zejména v oblasti zdravotnictví a vzdělávání, současně však přispěl ke strukturálnímu růstu mandatorních výdajů a zvýšené zátěži federálního rozpočtu.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses