Komparace penzijních systémů v České republice, Norsku a Chile v roce 2024 - Melicharová, Lucie; Rotschedl, Jiří, 1982-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práce se zabývá tématem důchodových systémů České republiky, Norska a Chile, především se zaměřuje na jejich strukturu, financování a dlouhodobou udržitelnost. Toto téma je aktuální vzhledem k demografickým a fiskálním výzvám, kterým důchodový systémy čelí, jako je stárnutí populace a pokles počtu ekonomicky aktivních obyvatel. Cílem práce je identifikovat hlavní rozdíly mezi těmito systémy a na základě zjištěných poznatků formulovat doporučení pro reformu českého důchodového systému. Český systém je charakteristický silnou orientací na průběžné financování prvního pilíře, zatímco chilský model staví téměř výhradně na individuálním spoření v rámci druhého pilíře. Norsko pak představuje vyvážený přístup, kombinující veřejný pilíř se zaměstnaneckým spořením. V práci je využita metoda komparativní analýzy doplněná kvantitativním zhodnocením ukazatelů jako je náhradový poměr, podíl výdajů na důchody k HDP, míra zaměstnanosti osob starších 65 let nebo věková struktura populace. Výsledky ukazují, že český systém vykazuje vyšší zátěž veřejných financí a nižší zaměstnanost seniorů, v kontrastu k tomu norský model těží z větší flexibility a aktivní účasti zaměstnavatelů. Chilský systém sice dosahuje vyšší míry zásluhovosti, ale vykazuje i rizika spojená s nerovnostmi v přístupu k důstojnému důchodu. Závěrem je doporučeno posílit v České republice třetí pilíř, zavést flexibilnější věk odchodu do důchodu a zvážit formu povinného zaměstnaneckého spoření.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses