Úvěrové riziko MSP - Zahálková, Adéla (2025)
Diplomová práce se zabývá úvěrovým rizikem v bankovním sektoru se zaměřením na malé a střední podniky (MSP). Teoretická část popisuje základní bankovní rizika, přičemž detailněji rozpracovává úvěrové riziko, jeho řízení, měření a regulační rámec. V praktické části je analyzován proces poskytování úvěrů v segmentu MSP a následně testovány dvě hypotézy pomocí ekonometrických metod v EViews. První hypotéza, týkající se vyšší míry selhání u MSP, byla přijata pouze po vyloučení období s extrémními hodnotami. Druhá hypotéza o vlivu makroekonomických proměnných přinesla spíše slabé a nepřesvědčivé výsledky. Výsledky ukazují, že úvěrové riziko nelze jednoduše vysvětlit pouze pomocí makroekonomických ukazatelů, ale je ovlivněno také dalšími proměnnými.