Úvěrové riziko MSP - Zahálková, Adéla; Teplý, Petr, 1977-; Fiala, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá úvěrovým rizikem v bankovním sektoru se zaměřením na malé a střední podniky (MSP). Teoretická část popisuje základní bankovní rizika, přičemž detailněji rozpracovává úvěrové riziko, jeho řízení, měření a regulační rámec. V praktické části je analyzován proces poskytování úvěrů v segmentu MSP a následně testovány dvě hypotézy pomocí ekonometrických metod v EViews. První hypotéza, týkající se vyšší míry selhání u MSP, byla přijata pouze po vyloučení období s extrémními hodnotami. Druhá hypotéza o vlivu makroekonomických proměnných přinesla spíše slabé a nepřesvědčivé výsledky. Výsledky ukazují, že úvěrové riziko nelze jednoduše vysvětlit pouze pomocí makroekonomických ukazatelů, ale je ovlivněno také dalšími proměnnými.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses