Strategická analýza společnosti Sephora s.r.o. - Li, Violetta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá strategickou analýzou společnosti Sephora s.r.o., která působí na českém trhu s kosmetikou. Cílem práce je pomocí metod strategické analýzy zhodnotit současný stav společnosti Sephora s.r.o. a navrhnout doporučení pro její dlouhodobý vývoj. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí – teoretické a praktické. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy strategické analýzy a podrobně popsány jednotlivé metody, jako například PESTLE analýza, Porterův model pěti sil, analýza konkurence, VRIO analýza, finanční analýza a SWOT analýza. Tyto nástroje slouží k hodnocení vnějšího i vnitřního prostředí firmy. Praktická část se zaměřuje na samotnou aplikaci těchto metod na společnost Sephora s.r.o. Analýza odhaluje hlavní příležitosti a hrozby v okolním prostředí, silné a slabé stránky firmy a hodnotí její postavení na trhu. Na základě zjištěných výsledků autorka navrhuje konkrétní strategická doporučení pro budoucí směřování společnosti Sephora s.r.o.