Automatizace skladů v malých a středních podnicích - Tomáško, Hynek (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou automatizace skladového hospodářství v malých a středních podnicích (MSP) v České republice. Cílem bylo analyzovat přínosy, potřeby a obavy firem spojené s automatizací a navrhnout praktická doporučení pro rozhodování o jejím zavádění. Práce využívá kvalitativní výzkum a metodu polostrukturovaných rozhovorů s představiteli vybraných firem. Výsledky ukazují, že MSP nejčastěji zavádějí základní digitální nástroje (např. čtečky, ERP systémy), zatímco pokročilá fyzická automatizace je výjimečná kvůli nákladům a prostorovým omezením. Mezi hlavní motivace patří efektivita, snížení chybovosti a řešení nedostatku pracovních sil. Práce přináší konkrétní doporučení pro firmy i dodavatele technologií a navrhuje možnosti pro další výzkum v oblasti automatizace skladů MSP.