Motivace profesionálních a dobrovolných záchranářů Horské služby ČR pro oblast Šumava - Holá, Johanna; Šmíd, David; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá motivací profesionálních a dobrovolných členů Horské služby České republiky v oblasti Šumava. Cílem práce bylo identifikovat klíčové motivační faktory obou skupin, zjistit jejich rozdíly a navrhnout opatření pro podporu dlouhodobé angažovanosti členů organizace. Teoretická část vychází z moderních i klasických teorií motivace. Výzkumná část kombinuje kvantitativní a kvalitativní přístup. Dotazníkové šetření bylo doplněno o rozhovory, a to s jedním profesionálním a jedním dobrovolným členem za účelem verifikace výsledků dotazníkového šetření. Pro ověření rozdílů mezi skupinami byl využit Mann-Whitneyho U test. Výsledky ukázaly odlišnosti v charakteru motivace obou skupin, přičemž dobrovolníci vykazují silnější vnitřní motivaci a profesionálové ji kombinují s organizačními a materiálními podmínkami spojenými s výkonem profese. Práce přináší konkrétní návrhy opatření zaměřených na podporu motivace obou skupin.
Vedoucí práce: David Šmíd
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses