Udržateľný rozvoj a jeho implementácia v Slovalco, a.s. - Kutišová, Alexandra (2025)
Bakalárska práca sa zameriava na implementáciu princípov udržateľného rozvoja v slovenskom priemyselnom podniku Slovalco, a.s. Skúma, ako spoločnosť integruje environmentálne, sociálne a ekonomické aspekty do svojich stratégií a každodenného fungovania. Cieľom práce je analyzovať úroveň tejto integrácie a identifikovať jej prínosy i potenciálne výzvy. Výskum je realizovaný formou prípadovej štúdie, ktorá kombinuje analýzu sekundárnych údajov (najmä výročných správ) s rozhovormi so zamestnancami. Na hodnotenie úrovne udržateľnosti bol aplikovaný rámec úrovní zrelosti podľa Baumgartnera a Ebnera (2010). Výsledky ukazujú, že Slovalco pristupuje k udržateľnosti systematicky a dosahuje vysokú úroveň najmä v oblasti environmentálnych opatrení a sociálnej zodpovednosti. Práca poukazuje na to, že strategicky riadená udržateľnosť je nielen eticky správna, ale aj ekonomicky výhodná.