Vliv aktivity na síti Instagram na webovou návštěvnost a konverze : datová analýza a etické aspekty práce s uživatelskými daty - Levchenko, Anastassiya; Kuncová, Martina, 1974-; Konopásek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Rostoucí význam digitální komunikace a dostupnost vícero datových zdrojů vytvářejí nové možnosti pro analytické hodnocení uživatelského chování. V kontextu módních značek představuje Instagram zásadní kanál, jehož dopady na webovou návštěvnost a konverze však zůstávají často nejednoznačné. Cílem studie je z pohledu datové analytiky kvantitativně posoudit vztah mezi aktivitou značky EIRI na Instagramu, výkonem placených kampaní Meta Ads a webovou výkonností měřenou prostřednictvím Google Analytics 4. Současně je zohledněna otázka etického a právně konzistentního zpracování digitálních dat. Analytický rámec vychází z integrovaného datasetu kombinujícího tři platformy odlišné povahy a granularit. Po jejich vyčištění, časové harmonizaci a agregaci na týdenní úroveň byly aplikovány korelační analýzy, lineární regresní modely, dynamické ARDL modely a obecné aditivní modely (GAM). Důraz je kladen na transparentnost analytického workflow, replikovatelnost postupů a kontrolu statistických předpokladů. Etická část hodnotí, zda zvolená metodologie odpovídá zásadám GDPR, zejména minimalizaci, anonymizaci a omezení účelu. Výsledky ukazují, že u značky EIRI má organická aktivita na Instagramu krátkodobý a statisticky významný vliv na návštěvnost webu, zatímco načasování příspěvků nevykazuje měřitelný dopad na engagement ani na sessions. Instagramový engagement se neprokázal jako prediktor konverzí; rozhodující je intenzita placené reklamy Meta Ads. Stories mají jen marginální efekt a slouží spíše k udržování komunikační kontinuity. Analýza je plně v souladu s GDPR, protože pracuje výhradně s agregovanými a anonymizovanými daty bez profilování uživatelů. Výzkum potvrzuje, že i menší módní značka může prostřednictvím datové integrace a analytických metod získat robustní, prakticky v
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data analytics [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses