Bytová politika v Praze : Komparativní analýza vybraných městských částí - Uličníková, Zuzana (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou bytové politiky v České republice se zaměřením na komparaci přístupů ve třech vybraných městských částech hlavního města Prahy – Praze 3, Praze 8 a Praze 13. V teoretické části jsou představeny základní pojmy, aktéři, nástroje a modely bytové politiky, včetně jejího historického vývoje a srovnání se zahraničními městy. Praktická část je věnována detailnímu rozboru situace v jednotlivých městských částech a porovnání konkrétních prvků bytové politiky – dostupnosti bydlení, cenové politiky, podpory znevýhodněných skupin, správy bytového fondu a výdajů na jeho údržbu. Výsledky ukazují výrazné rozdíly mezi jednotlivými městskými částmi jak v rozsahu obecního bytového fondu, tak v institucionálním přístupu k bytové politice. Praha 3 disponuje největším obecním bytovým fondem a uplatňuje komplexní nástroje pro podporu sociálního bydlení. Praha 8 se zaměřuje na kombinaci sociální funkce a podpory preferovaných profesí prostřednictvím zvláštních programů. Praha 13 má nejmenší obecní bytový fond a přistupuje k problematice spíše individuálně, s důrazem na spolupráci s hlavním městem a soukromým sektorem. Přidanou hodnotou práce je podrobné zmapování tří odlišných přístupů k obecnímu bydlení v rámci jedné metropole a identifikace silných a slabých stránek jednotlivých řešení. Práce nabízí praktická doporučení pro efektivnější řízení bytové politiky a zlepšení dostupnosti bydlení, a to nejen na úrovni městských částí, ale i v širším kontextu městské samosprávy.